Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze

 Ahoj lidi je tu nová rubrika s recenzi. Sem budu přidávat nové recenze třeba na filmy, na hry, a nebo na cokoliv jiného.

 

Dnes jsem si připravil recenzi na film Moon

 

Sci-Fi / Drama / Mysteriózní

Velká Británie, 2009, 97 min

 

 

Režie:

 Duncan Jones

Hudba:

 Clint Mansell

Hrají:Sam RockwellKevin SpaceyDominique McElligottKaya ScodelarioBenedict WongMatt Berry

Popis:

Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) je 250 000 mil od domova (země) je totiž na měsíční  základně firmy Lunar Industries, se kterou uzavřel tříletou smlouvu- na měsíci. Má tam dohlížet na těžbu vzácneho plynu - Helium-3 který je na zemi jako palivo. přes poruchu komunikačního satelitu je témeř nemožné komunikovat, Sam Bell je sám a jedinýj jeho společníkem je inteligentní počítač jménem  Gerty (jeho hlas namluvil Kevin Spacey). Po téměř třech letech v izolaci si Sam nepřeje nic jiného, než být zpátky na Zemi se svou ženou a malou dcerou, která se narodila těsně před jeho odjezdem. Do návratu na Zemi mu naštěstí zbývají už pouhé dva týdny. Samův zdravotní stav se ale začíná zhoršovat. Bolesti hlavy a halucinace, kterými trpí, způsobí při rutinní prohlídce jednoho z těžebních strojů téměř fatální nehodu, při které je Sam zraněn. Následně překvapivě zjišťuje, že na Měsíci není sám a co víc, že jeho svět možná zdaleka není takovým, jak se zdál být… 

Recenze:

Sledujeme astronauta Sama Bella, který pracuje na měsíční základně (pravděpodobně jedné z mnoha) vybudované těžební společností, která zde těží Helium3 - surovinu, jež vyřešila pozemskou energetickou krizi. Samovi právě končí tříletý kontrakt a má odletět domů za manželkou a dcerkou.

Zjevně už se nudí a začíná mu ze samoty trochu hrabat. Zdá se, že jeho mysl postupně ovládají halucinace - protože jak jinak si vysvětlit, že když se po nehodě lunárním vozidlem probudí na ošetřovně, vidí svého dvojníka? Nebo kdo je vlastně čí dvojník, kdo z nich tu byl dřív a proč jsou vůbec dva? A co má za lubem počítač GERTY, který ani jednomu Samovi nechce říct, co se děje? 

 

 

Ti z vás, kteří trochu čtou SF literaturu, podobně jako čtenáři detektivek velmi rychle odhadnou, „kdo je vrah", ostatně nápad sám ani jeho řešení není a nemůže být originální - protože, co už dávno nebylo v seriálech Twilight Zone nebo Krajní meze?

Ani stylově film příliš nepřipomíná dnešní trikové snímky, svou poetikou se navrací spíše do éry od konce šedesátých po začátek osmdesátých let. K některým titulům se dokonce zjevně odkazuje - budete-li pozorní, najdete citáty a aluze k 2001:Vesmírná Odyssea a Soylent Green.

 

 

Two men show

Rockwellovi do jeho one man show (vlastně two men show) přihrává hlasově Kevin Spacey, jenž nadaboval robota/počítač GERTYHO.  Vybavil ho zvláštně neproniknutelnou dikcí podobně jako kdysi vraha Joe Doea v thilleru Sedm či zlodějíčka/velkého kápa Verbala/ Keysera Sözeho.

 

 

Mé hodnocení:

 

 Vaše hodnocení-anketa:

 
Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Supr

Like ,2. 9. 2012 17:06

Supr recenze! :-) ale me se ten film moc nelíbi... :D

Re: Supr

Admin ,2. 9. 2012 17:07

Díky ;)